Lucerna - jej walory smakowe i właściwości prozdrowotne
Lucerna
choć jest to roślina pastewna, jest tak naprawdę pyszna i zdrowa!
Lucerna,
jest nie tylko doskonałą paszą dla zwierząt gospodarskich. Jest
ona jadalna także dla człowieka i ma mnóstwo zalet dla zdrowia!
Po
raz pierwszy dobrodziejstwa lucerny dostrzegli już w starożytności
arabscy jeźdźcy, gdy zaobserwowali, że ich konie wzmacniały się,
jedząc lucernę.
Na
potrzeby produkcji siana, roślina rośnie swobodnie aż do
zakwitnięcia. Wówczas ścina się ją, suszy na łąkach, a
następnie zbiera, żeby zwierzęta mogły żywić się nią zimą.
Zielony nawóz
Rolnicy
kochają lucernę także za to, że powoduje powstawanie azotu w
glebie. To idealna roślina na ugory.
Dzięki
niej nie tylko oszczędzają na nawozach, ale także ograniczają
zanieczyszczenie warstw wód poziemnych nawozami. Uważa się ją za
„zielony nawóz”.
Ponadto
jest to ulubiona roślina owadów. Pozwala więc także zmniejszyć
stosowanie pestycydów, przyciągając owady, które żywią się
okolicznymi roślinami.
Kiełki lucerny
Nasz
układ pokarmowy nie pozwala nam przeżuwać lucerny na sposób
zwierząt.
Możemy
natomiast z upodobaniem jeść młode kiełki lucerny.
Świeżo
po wykiełkowaniu zawierają skoncentrowaną dawkę enzymów, witamin
i składników mineralnych, o działaniu:
-
poprawiającym trawienie
Porcja lucerny zawiera 0,6 g błonnika, który poprawia tranzyt jelitowy i zmniejsza refluks żołądkowo-jelitowy, zaparcia, hemoroidy i wrzody dwunastnicy1;
-
przeciwzapalnym
Kiełki lucerny zawierają mnóstwo witaminy C, która pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie i zapobiega chorobom przewlekłym, zmniejszając stres oksydacyjny2;
-
zwalczającym wolne rodniki
Lucerna ma właściwości przeciwutleniające. Pomaga wyeliminować wolne rodniki3;
-
kontrolującym cukrzycę
Badanie przeprowadzone na myszach i opublikowane w Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences wykazało, że kiełki lucerny miały także właściwości obniżające poziom cukru oraz cholesterolu we krwi4.
Weź się za uprawę własnej lucerny!
Nie
ma nic prostszego niż uprawa własnych kiełków lucerny: wystarczy
zostawić nasiona na wilgotnej gazie i potem pozwolić im rosnąć,
często nawadniając, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgotności.
Nasiona
lucerny uprawia się i je tak samo jak nasiona rzepy czy czerwonej
kapusty. Można je kupić w pudełku w sklepach z żywnością
ekologiczną. A samodzielnie wysiewając nasiona lucerny na wilgotną
bawełnę, ten sam skutek uzyskasz po 5 dniach.
Lucernę
zbiera się, kiedy osiągnie wielkość od 5 do 10 cm, po 5 dniach, i
je się ją w sałatce, z awokado albo ze świeżym serem kozim lub
owczym.
Własnoręczna
uprawa daje pewność co do braku pestycydów, metali ciężkich lub
innych zanieczyszczeń.
Uwaga na toczeń rumieniowaty !!!
Ale
uwaga: lucerna zawiera lektynę, tj. białko, które wiąże się z
białkami obecnymi w ścianie komórkowej. W większych ilościach
lektyna może mieć nawet działanie neurotoksyczne i cytotoksyczne.
Niektóre osoby mają alergię na lucernę.
Może
ona zwłaszcza wywołać atak u osób cierpiących na toczeń
rumieniowaty.
Spożywaj
lucernę z umiarkowaniem. Wtedy właśnie odniesiesz najlepsze skutki
dla zdrowia.
Źródło: Poczta
zdrowia
Komentarze
Prześlij komentarz