Masz problem z insulinoopornością ?


Masz problemy z insulino-opornością wyeliminuj ze swojego pożywienia produkty, które mają pro-zapalne działanie:

  1. W pierwszej kolejności CUKIER – każdy jego rodzaj.
    To, że nie dodajesz cukru do posiłków lub nie jesz słodyczy nie oznacza, że nie spożywasz cukru w ogóle. Cukier jest składnikiem setek niesłodkich produktów dostępnych w sklepach takich jak wędliny, gotowe dania, ketchupy i sosy, znajdziemy go nawet w paście do zębów czy witaminach i suplementach.

    Spożywanie tych produktów powoduje wysokie stężenie cukru we krwi, na co organizm reaguje produkcją wolnych rodników a te z kolei uszkadzają komórki powodując stan zapalny.
  2. TŁUSZCZE TRANS – znajdują się w większości przetworzonych produktów,
    Znajdziemy je we wszystkim przekąskach.
    Ich źródłem jest chleb, słodycze (także biszkopty), pączki, zupy w proszku i sztuczne sosy. Jest ich dużo także w majonezach, oraz gotowych posiłkach. Tłuszcze trans jełczeją znacznie wolniej od pozostałych rodzajów tłuszczów, dlatego są stosowane w celu przedłużenia terminu ważności posiłków.
    Badania pokazały, że zakłócają metabolizm glukozy i wywołują stany zapalne w organizmie.
  3. GLUTEN i KAZEINA – wywołują stany zapalne jelit a nawet ogólnoustrojowy stan zapalny, choroby autoimmunologiczne, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę, insulinooporność, niewyjaśnione przybieranie na wadze, migrena, depresja, zaburzona gospodarka hormonalna i inne.
  4. ASPARTAMto słodzik stosowany przez przemysł spożywczy, jako zamiennik cukru. Aspartam jest bardzo szkodliwy, i mało tego obecnie obok fluoryzacji i GMO, czyli produktów zmodyfikowanych genetycznie to jeden z najważniejszych problemów na płaszczyźnie żywieniowej. Środek ten może wywoływać nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona oraz Alzheimera, epilepsję, chłoniaki, cukrzycę oraz zaniki pamięci.
    Jednak szczególną uwagę należy zwrócić na cukrzycę, ponieważ jest ona dziś jedną z chorób cywilizacyjnych i aspartan jest polecany wręcz dla cukrzyków.

Insulinooporność nie jest osobną jednostką chorobową, lecz jest częścią tzw. zespołu metabolicznego , czyli grupy zaburzeń, które często występują razem u jednej osoby i są ze sobą ściśle powiązane. Są to otyłość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia metabolizmu trójglicerydów i cholesterolu oraz poziomu glukozy we krwi na czczo.

Insulinooporność – może doprowadzić do chorób takich jak:
  • choroby układu sercowo-naczyniowego - przede wszystkim miażdżyca
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby - organizm transportuje zbyt wiele komórek tłuszczowych do komórek wątroby, które ulegają procesom utleniania, tworząc w nadmiarze szkodliwe produkty przemiany materii, a to prowadzi do przewlekłego procesu zapalnego
  • zespół policystycznych jajników - niektórzy podejrzewają, że nadmiar insuliny może stymulować niektóre komórki jajników do produkcji męskich hormonów płciowych; mogą one przyczynić się do rozwoju zespołu policystycznych jajników u kobiet ze skłonnością genetyczną do tego zaburzenia
  • insulinooporność z czasem może doprowadzić do cukrzycy.
Dlatego też już przy pierwszych objawach insulinooporności (np. zmęczenie i senność, ciągła ochota na słodkości, wysokie ciśnienie tętnicze, tycie i trudności ze schudnięciem, problemy z koncentracją i zasypianiem, podwyższony poziom cukru we krwi) ,warto zadbać w pierwszej kolejności o właściwą dietę.
Wprowadzić do jadłospisu należy:
kurkumę, imbir, cynamon, czarnuszkę, ekstrakt z liści drzewa oliwnego, spirulinę, berberynę, borówki amerykańskie, jagody, szpinak, seler, papaje, kiełki, jarmuż, maliny, szparagi. Pokarmy te będą oczyszczać wątrobę, stabilizują poziom cukru we krwi, wzmacniają trzustkę oraz wspomagają funkcje gruczołów nadnerczy.
Unikać należy natomiast:
serów, mleka, śmietany, masła, jajek, przetworzonych olejów, cukru w każdej postaci, poza miodem i owocami.
Z ziół można zastosować:
korzeń cykorii, nasiona kozieradki, ekstrakt z liści gurmaru, ekstrakt z owoców maqui, ekstrakt z owoców łopianu i ekstrakt z korzenia berberyny, portulaka pospolita.
Warto też zastosować suplementację:
cynk, chrom, spirulina (najlepiej z Hawajów), Ester-C, kwas alfaliponowy, kwasy EPA&DHA, Witamina B-Kompleks, magnez, Witamina D3
Warto też wprowadzić do swojej diety olej z konopi z kannabinoidami CBD, ma on silne działanie chroniące przed przekształceniem się insulinooporności w cukrzycę oraz przed rozwojem powikłań w cukrzycy.
No i na koniec nie sposób nie wspomnieć o zmianie stylu życia. Nauczenia się panowania nad emocjami, stresem, spanie 8 godz. kontakt z naturą, ograniczenie dostępu do sieci WI-Fi , telefonów komórkowych, komputerów, TV, do niebieskiego światła, umiarkowane ćwiczenia fizyczne, spacery, relacje z bliskimi, czas na hobby.
Życzę dużo zdrowia i pozytywnych myśli.
P.S.
Informacje zawarte na moim blogu są prywatnymi opiniami i poglądami. Nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np lekarza. Wszelkie rady które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.



Komentarze

Popularne posty