....nagietek … naturalna penicylina …



… nagietek … naturalna penicylina …


poradnikzdrowie.pl

Specjaliści ziołolecznictwa od dawna zwracają uwagę na niezwykłe właściwości płatków nagietka, którego działanie jest zbliżone do… penicyliny! Badania naukowców potwierdzają tę prastarą wiedzę. 

Mamy więc do czynienia z silnym lekiem, który jest całkowicie naturalny, bezpieczny i nie ma nie skutków ubocznych. Wręcz przeciwnie – podczas kuracji nagietkiem wzmacniamy organizm do walki z chorobami i infekcjami. Napar z nagietka można pić również profilaktycznie, aby wzmocnić organizm w okresie wzmożonych infekcji.
Nagietek jest kwiatem słońca. Świadczy o tym już sam jego wygląd i kolor. Przepiękny, głęboki kolor pomarańczowych płatków do złudzenia przypomina cenny szafran. Pisałam o nagietku już wcześniej, w tym wpisie, ale teraz chciałam jeszcze dodać kilka informacji.
Nagietki są bardzo wytrzymałe – kwitną nawet późną jesienią, gdy inne kwiaty dawno już przekwitły. Gdy robi się zimno i szaro, napar z nagietka jest dla nas jak zastrzyk energii i ciepła słońca! Napar z nagietka jest polecany osobom ogólnie wychłodzonym, przemęczonym i wycieńczonym. Pomaga likwidować stany zapalne w organizmie.
Polecany np. w stanach zapalnych dróg moczowych, oraz wszelkich zatruciach pokarmowych. Świetnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i śledziony.
Doustnie zażywa się napar z kwiatów nagietka przy schorzeniach przewodu pokarmowego, żółtaczce, a nawet nowotworach złośliwych. Radzieccy naukowcy potwierdzili licznymi badaniami, że nagietek posiada bardzo cenne właściwości hamujące powstawanie i rozwój nowotworów. Nagietek posiada zdolność wiązania toksycznych związków przemiany materii, czym przyczynia się do wzmacniania sił obronnych organizmu, potrzebnych do zwalczania tej groźnej choroby.
DSC_0790-1
Bakteriobójcze i antybiotyczne działanie nagietka okazało się bardzo skuteczne w walce z gronkowcem złocistym (Staphylococus aureus), paciorkowcami, paratyfusem oraz grzybicą. Stare receptury lecznictwa ludowego zawierające nagietek, sięgają nawet XII wieku. Ich skuteczność potwierdzają dzisiaj badania naukowe.

Napar z nagietka:

2 łyżki płatków nagietka zalej 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Odstaw do naciągnięcia, a następnie przecedź.
Gdy napar przestygnie możesz dodać jasny miód (np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, wrzosowy).
Pij 2-3 szklanki w ciągu dnia.
Napar z nagietka jest jak najbardziej wskazany dla dzieci. Należy jedynie zrobić słabszy napar – 1 łyżeczką na 1 szklankę wody. Można dosłodzić delikatnym w smaku miodem (np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, wrzosowy).
/            Agnieszka Maciąg                  agnieszkamaciag.pl       /
 https://hipokrates2012.wordpress.com/2015/04/09/nagietek-naturalna-penicylina/

Komentarze

Popularne posty