Napoje orzeźwiające
Lato to doskonała pora na napoje
orzeźwiające serwowane jako aperitif.
A może przygotujesz nowy mrożony
prozdrowotny napar?
Wymieszaj następujące rośliny:
• przytulia wonna (części
nadziemne) 20 g,
• biedrzeniec anyż (nasiona) 20 g,
• mięta pieprzowa (liście) 20 g,
• rumian rzymski (kwiaty) 10 g.
• biedrzeniec anyż (nasiona) 20 g,
• mięta pieprzowa (liście) 20 g,
• rumian rzymski (kwiaty) 10 g.
Do dzbanka wsyp 2–3 łyżki mieszanki. Zalej
1 litrem zimnej wody i wstaw do lodówki. Aby wydobyć składniki aktywne roślin,
najlepiej, aby rośliny macerowały się całą noc.
Napój możesz pić w pracy, na urlopie, jako
aperitif lub o każdej porze dnia, w dowolnych ilościach. Jeśli chcesz mieć
napój alkoholowy, tę mieszaninę możesz połączyć z 1/3 dobrego, białego wina. A
wtedy już wskazany jest umiar…
Wiele roślin uwalnia
swoje składniki aktywne w naparach na zimno, dając różnorodne
smaki.
Mrożoną herbatę przygotowuj w ten sam sposób, zaparzając przez całą noc rośliny,
owoce cytrusowe itd.
Spróbuj na przykład połączyć:
• zieloną herbatę z miętą i plasterkami limonki,
• starty imbir, świeżą miętę i sok z cytryny,
• rooibos i werbenę cytrynową,
• korzeń lukrecji i miętę.
W razie potrzeby dodaj odrobinę nierafnowanego cukru
lub miodu.
Z poważaniem,
Jean-Marc Dupuis
Jean-Marc Dupuis
O G Ł O S Z
E N I E
|
Te
przepisy na napoje orzeźwiające zostały opublikowane w
miesięczniku Rośliny i Zdrowie.
Twoja naturalna apteka (w
czerwcu 2017 r.).
|
Maria
Krawczyk
Dietetyk-Specjalista
d/s. Odżywiania i Suplementacji
Doradca Wellness Lifestyle -
Rozwoju osobistego - Biznesowego.
tel. 534-994-453
mkrawczyk59@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz