Napoje orzeźwiające



Lato to doskonała pora na napoje orzeźwiające serwowane jako aperitif. 


A może przygotujesz nowy mrożony prozdrowotny napar?
Wymieszaj następujące rośliny:
• przytulia wonna (części nadziemne) 20 g,
• biedrzeniec anyż (nasiona) 20 g,
• mięta pieprzowa (liście) 20 g,
• rumian rzymski (kwiaty) 10 g.
Do dzbanka wsyp 2–3 łyżki mieszanki. Zalej 1 litrem zimnej wody i wstaw do lodówki. Aby wydobyć składniki aktywne roślin, najlepiej, aby rośliny macerowały się całą noc.
Napój możesz pić w pracy, na urlopie, jako aperitif lub o każdej porze dnia, w dowolnych ilościach. Jeśli chcesz mieć napój alkoholowy, tę mieszaninę możesz połączyć z 1/3 dobrego, białego wina. A wtedy już wskazany jest umiar…
Wiele roślin uwalnia swoje składniki aktywne w naparach na zimno, dając różnorodne smaki.
Mrożoną herbatę przygotowuj w ten sam sposób, zaparzając przez całą noc rośliny, owoce cytrusowe itd.
Spróbuj na przykład połączyć:

• zieloną herbatę z miętą i plasterkami limonki,
• starty imbir, świeżą miętę i sok z cytryny,
• rooibos i werbenę cytrynową,
• korzeń lukrecji i miętę.
W razie potrzeby dodaj odrobinę nierafnowanego cukru lub miodu.


Z poważaniem,
Jean-Marc Dupuis
O G Ł O S Z E N I E
Te przepisy na napoje orzeźwiające zostały opublikowane w miesięczniku Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka (w czerwcu 2017 r.). 

Maria Krawczyk
Dietetyk-Specjalista d/s. Odżywiania i Suplementacji Doradca Wellness Lifestyle - Rozwoju osobistego - Biznesowego. tel. 534-994-453 mkrawczyk59@gmail.com

Komentarze

Popularne posty