Co to jest Protokół Autoimmunologiczny ?
Protokół autoimmunologiczny
Niestety chorób autoimmunologicznych nie da się całkowicie wyleczyć. Konwencjonalna medycyna polega na łagodzeniu odpowiedzi układu odpornościowego i leczeniu objawów, np. podawaniu brakujących hormonów tarczycy albo insuliny.
Odpowiednia dieta może jednak uśpić chorobę, spowodować remisję i całkowity brak objawów. Protokół immunologiczny jest dość nietypową dietą, bo wyklucza wiele całkiem zdrowych produktów ze zdjęcia powyżej.
Istnieją genetyczne predyspozycje do określonych chorób autoimmunologicznych, ale większy wpływ na ich powstanie mają nasze odżywianie, styl życia, przechodzone choroby, przyjmowane lekarstwa, kontakt z toksynami, hormonami i wiele innych czynników.
Większość pokarmów w promowanej piramidzie żywieniowej uszkadza i rozszczelnia jelita, powoduje stany zapalne w całym organizmie, źle wpływa na florę bakteryjną jelit i prowadzi do nierównowagi hormonalnej. Usunięcie tych pokarmów z diety powoduje uspokojenie układu odpornościowego i znacznie łagodzi reakcje autoimmunologiczne, często prowadząc do całkowitej remisji choroby.
Według dość prawdopodobnej hipotezy nieszczelne jelita i zaburzenia ich flory bakteryjnej są głównym sprawcą chorób autoimmunologicznych, a przewlekłe stany zapalne i nierównowaga hormonalna je nasilają. Problemy te występują przy każdej znanej chorobie z autoagresją i ich wyleczenie powoduje najczęściej całkowite ustąpienie objawów choroby.
Jest wiele chorób autoimmunologicznych, wśród nich (według Wikipedii):
- celiakia, zapalenia jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna;
- choroby tarczycy: zapalenie tarczycy - Hashimoto , choroba Gravesa-Basedowa;
- choroby neurologiczne: miastenia, stwardnienie rozsiane, ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia;
- choroby skóry: bielactwo nabyte, łuszczyca, łysienie plackowate;
- niedokrwistość (anemia) Addisona-Biermera;
- cukrzyca typu I, choroba Addisona;
- choroby tkanki łącznej (kolagenozy): m.in. toczeń rumieniowaty układowy, twardzina, układowe zapalenia naczyń, choroba Kawasakiego, zapalenia stawów: reumatoidalne, reaktywne, łuszczycowe, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, zespół Sjögrena…
- schizofrenia, choroba Parkinsona (źródło)
- przewlekła obturacyjna choroba płuc
- endometrioza
- sarkoidoza
- zespół niespokojnych nóg
- atopowe zapalenie skóry i wiele innych chorób skórnych.
Nie lekceważ chorób autoimmunologicznych!
Rzadko kiedy występują pojedynczo i nieleczone dietą prowadzą do
kolejnych. Choroby autoimmunologiczne mają też korelacje z nowotworami,
np. rak piersi występuje częściej u pań z chorobą Gravesa-Basedowa albo zapalenie tarczycy - Hashimoto.
Protokół autoimmunologiczny wyklucza sporą część współczesnego pożywienia, ale dostarcza wystarczająco dużo wszystkich składników odżywczych i nie powoduje żadnych niedoborów. Jest bezpieczną dietą dla wszystkich chorych albo podejrzewających u siebie choroby autoimmunologiczne.Protokół autoimmunologiczny jest podobny do diety paleo, jednak wyklucza więcej pokarmów (czytaj więcej: Dieta paleo). Można być nawet do końca życia na bardzo restrykcyjnej wersji protokołu autoimmunologicznego, ale większość chorych z powodzeniem po jakimś czasie włącza niektóre produkty ponownie do swojej diety.
Podstawą protokołu autoimmunologicznego jest restrykcyjna i ścisła dieta paleo – żadnych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza, proso…), pseudozbóż (gryka, komosa ryżowa/quinoa, szałwia hiszpańska/chia…), roślin strączkowych i nabiału.
Żadne oszustwa nie są dozwolone – o ile przeciętnej osobie na paleo nic się nie stanie, gdy zje danie z kukurydzą, fasolą albo nawet porcję lodów, to takie jednorazowe oszustwo jest całkowicie wykluczone na protokole autoimmunologicznym i może zmarnować efekty tygodni „czystego” żywienia.
Jeden
kęs pokarmu z glutenem, kazeiną i podobnymi białkami może spowodować
trwającą nawet miesiącami odpowiedź autoimmunologiczną. Musisz jeść 100%
czysto.
Jeśli dieta paleo nie łagodzi objawów autoimmunologicznych, to warto spróbować pełną wersję protokołu autoimmunologicznego i całkowicie unikać następujących pokarmów:- orzechy (migdały ziemne i kokos są dozwolone)
- jajka (szczególnie białka)
- rośliny psiankowate: ziemniaki (zwykłe, bo słodkie ziemniaki, czyli bataty są dozwolone), pomidory, oberżyna/bakłażan, papryka, papryczki chili, pieprz cayenne, miechunka pomidorowa (tomatillo), agrest, jagody goji, tytoń…
- wszelkie nasiona, łącznie z kawą i kakao (czekolada)
- alkohol
Całe szczęście niektóre zabronione pokarmy można zastąpić podobnymi, które nie drażnią układu odpornościowego. Zamiast kakao można użyć korab, a w miejsce ziemniaków bataty, taro/kolokazja albo maniok.
O ile mąka ziemniaczana często nie jest dozwolona (pochodzi z ziemniaków, czyli rośliny psiankowatej), to większość osób z chorobami autoimmunologicznymi dobrze reaguje na czystą skrobię ziemniaczaną.
Protokół
autoimmunologiczny nie leczy chorób autoimmunologicznych, ale może
doprowadzić do ich remisji, czyli zatrzymania i ustąpienia (albo chociaż
złagodzenia) objawów.
Unikanie niesteroidowych leków
przeciwzapalnych może być przydatne w początkowej fazie protokołu
autoimmunologicznego – są to między innymi ibuprofen albo aspiryna.
Pamiętaj także o ukrytych źródłach glutenu, jak np. proszek do pieczenia.Powyższa lista jest dość ogólna i stanowi dobry początek, jednak różne choroby autoimmunologiczne dopuszczają niektóre pokarmy, a wykluczają inne, np. toczeń i szpinak nie idą w parze. Jest to bardzo skomplikowane zagadnienie i dopiero zaczynamy odkrywać relacje pomiędzy poszczególnymi pokarmami i chorobami.
Protokół autoimmunologiczny – co jeść?
- ryby i skorupiaki – im więcej tym lepiej
- podroby, w tym wątróbka – dużo
- dobrej jakości mięso – staraj się unikać wieprzowiny i drobiu z przemysłowych hodowli
- bardzo dużo warzyw, przede wszystkim zielonych – zarówno surowe, jak i gotowane, im większe urozmaicenie tym lepiej (z wyjątkiem psiankowatych – czytaj wyżej)
- zdrowe tłuszcze – zwierzęce najlepiej od zwierząt niekarmionych zbożami, także tłuste ryby, oliwa z oliwek, awokado, olej kokosowy.
- owoce z umiarem, przede wszystkim nie przesadzać z owocami zawierającymi dużo fruktozy – jedz banany, winogrona, grejpfruty, kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, maliny, borówki, truskawki, ananas, kokos
- probiotyki – niepasteryzowane kiszonki oraz kefir i jogurt z mleka kokosowego, kefir wodny…
- suplementy – jeśli nie masz dostępu do mięsa z wypasu pastwiskowego i nie jesz za dużo ryb, to warto suplementować omega-3, poza tym może się przydać l-glutamina i magnez oraz witaminy: A, D, E, K2.
Pamiętaj, że w przypadku roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidor, papryka…) najczęściej uczulają albo wszystkie, albo żadne – podobnie jest z orzechami.
Według niektórych minimalny czas stosowania restrykcyjnego protokołu autoimmunologicznego to 30 dni, choć większość poleca co najmniej 60-90 dni. Po tym czasie efekty powinny być wyraźnie widoczne. Pamiętaj, że stres i braki snu działają prozapalnie i samo zdrowe odżywianie najczęściej nie wystarcza, by wrócić do zdrowia.
Jeśli uznasz, że ciężko jest poprawić bardziej stan zdrowia, spróbuj wprowadzać kolejno wykluczone wcześniej pokarmy – orzechy, jajka (najpierw żółtka), nasiona, psiankowate (najpierw ziemniaki, potem pomidory itp). Niestety w większości przypadków odkryjesz, że są pokarmy, które wyraźnie stymulują odpowiedź autoimmunologiczną i trzeba będzie ich unikać do końca życia.
Pokarmy zawierające gluten są raczej niedozwolone do końca życia, ale niektórzy z powodzeniem włączają bezglutenowe zboża jak ryż albo proso (kasza jaglana). Po całkowitym uzdrowieniu jelit może się okazać, że zaczniesz dobrze tolerować nabiał, choć niekoniecznie ten z kazeiną A1.
Chyba najbardziej uprzykrzająca jest nadwrażliwość na psiankowate, bo to eliminuje praktycznie w 100% jedzenie poza domem – ciężko kupić nawet sałatkę bez pomidorów i przypraw.
Źródło: https://paleosmak.pl/protokol-autoimmunologiczny/
Jeśli
chcesz dbać o zdrowie swojej rodziny, edukować się w tematach
profilaktyki zdrowia i urody, dołącz do grona profesjonalnych
konsultantów firmy "Dr.Nona". Chcesz korzystać taniej z produktów na bazie Morza Martwego, w tym temacie napisz do
mnie e-maila maria.drnona@interia.pl lub samodzielnie
zarejestruj się http://drnona.pl/card/471449/
Co to są choroby autoimmunologiczne?
Czy to możliwe, abyśmy byli groźni sami dla siebie? Aby nasz własny organizm inicjował złożone procesy niszczenia organów oraz nas samych? Niestety tak. Tym właśnie charakteryzują się choroby autoimmunologiczne. Z powodu błędnie ukierunkowanych procesów i reakcji układu odpornościowego organizm przez pomyłkę atakuje sam siebie. Konsekwencją tego jest szereg chorób autoimmunologicznych, które stają się coraz powszechniejsze i często atakują dwójkami lub trójkami. Z roku na rok wzrasta liczba chorych, a dane są naprawdę przerażające: 1 na 12 kobiet oraz 1 na 24 mężczyzn cierpi na chorobę autoimmunologiczną! Są często przekazywane z pokolenia na pokolenie i co najgorsze: latami bywają niezdiagnozowane!Czy mamy wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych?
Mamy dwie wiadomości: dobrą i złą. Nie tylko geny mają wpływ na rozwój autoagresji, ale również wiele czynników zewnętrznych, z którymi możemy walczyć! Bardzo duże znaczenie ma żywność. Wiele produktów powoduje zaburzenia w naszym układzie pokarmowym doprowadzając do rozwoju chorób autoagresywnych. Przykładem są cieknące jelita, przez które niewielkie ilości trujących związków, toksyn, niestrawionych elementów czy kulek tłuszczu (homogenizatów) przedostają się do układu krwionośnego. Później trafiają do wątroby, stawów, trzustki i innych narządów powodując rozwój stanów zapalnych. Następny etapem są już choroby autoimmunologiczne.Wszystko zaczyna się w jelitach
Stwierdzenie, że wszystko zaczyna się w jelitach jest bardzo prawdziwe! To nasz niezastąpiony strażnik pomiędzy światem zewnętrznym i wewnętrznym. Kiedy ta bariera przestaje prawidłowo funkcjonować, narażamy się na rozwój chorób autoagresywnych.Żywność zmodyfikowana genetycznie, nierozpoznawana przez nasz organizm, przez co źle trawiona (np. gluten), martwa (paczkowana) czy mocno obrobiona termicznie ma ogromny wpływ na nasz organizm! Brak bakterii i odpowiednich enzymów, nadmiar węglowodanów, obecność lektyn, kazeiny, antybiotyków, sterydów, stymulatorów, chemii, homogenizatów, kwasu fitynowego czy nawet działających prozapalnie olei roślinnych to czynniki, które również mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych. Jeśli dodamy sobie do tego ciągły stres, który jest dolegliwością naszych czasów, infekcje, szczepienia, zakażenia bakteryjne czy wirusowe to robi się tego naprawdę dużo!
A to jeszcze nie wszystko. Poniżej lista czynników, które także mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych:
- geny
- niewłaściwa flora bakteryjna w jelitach i cieknące jelito
- niewłaściwe pH żołądka
- niedobory składników pokarmowych
- dysfunkcja nadnerczy
- niewłaściwy poziom hormonów płciowych
- niski poziom witaminy D3
- za mało lub za dużo jodu
- nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe
- zatrucia metalami ciężkimi (zaburzenia metylacji – MTHFR)
- candida
- pasożyty
- See more at: http://www.ajwendieta.pl/protokol-autoimmunologiczny/#sthash.utrceDNZ.dpuf
Co to są choroby autoimmunologiczne?
Czy to możliwe, abyśmy byli groźni sami dla siebie? Aby nasz własny organizm inicjował złożone procesy niszczenia organów oraz nas samych? Niestety tak. Tym właśnie charakteryzują się choroby autoimmunologiczne. Z powodu błędnie ukierunkowanych procesów i reakcji układu odpornościowego organizm przez pomyłkę atakuje sam siebie. Konsekwencją tego jest szereg chorób autoimmunologicznych, które stają się coraz powszechniejsze i często atakują dwójkami lub trójkami. Z roku na rok wzrasta liczba chorych, a dane są naprawdę przerażające: 1 na 12 kobiet oraz 1 na 24 mężczyzn cierpi na chorobę autoimmunologiczną! Są często przekazywane z pokolenia na pokolenie i co najgorsze: latami bywają niezdiagnozowane!Czy mamy wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych?
Mamy dwie wiadomości: dobrą i złą. Nie tylko geny mają wpływ na rozwój autoagresji, ale również wiele czynników zewnętrznych, z którymi możemy walczyć! Bardzo duże znaczenie ma żywność. Wiele produktów powoduje zaburzenia w naszym układzie pokarmowym doprowadzając do rozwoju chorób autoagresywnych. Przykładem są cieknące jelita, przez które niewielkie ilości trujących związków, toksyn, niestrawionych elementów czy kulek tłuszczu (homogenizatów) przedostają się do układu krwionośnego. Później trafiają do wątroby, stawów, trzustki i innych narządów powodując rozwój stanów zapalnych. Następny etapem są już choroby autoimmunologiczne.Wszystko zaczyna się w jelitach
Stwierdzenie, że wszystko zaczyna się w jelitach jest bardzo prawdziwe! To nasz niezastąpiony strażnik pomiędzy światem zewnętrznym i wewnętrznym. Kiedy ta bariera przestaje prawidłowo funkcjonować, narażamy się na rozwój chorób autoagresywnych.Żywność zmodyfikowana genetycznie, nierozpoznawana przez nasz organizm, przez co źle trawiona (np. gluten), martwa (paczkowana) czy mocno obrobiona termicznie ma ogromny wpływ na nasz organizm! Brak bakterii i odpowiednich enzymów, nadmiar węglowodanów, obecność lektyn, kazeiny, antybiotyków, sterydów, stymulatorów, chemii, homogenizatów, kwasu fitynowego czy nawet działających prozapalnie olei roślinnych to czynniki, które również mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych. Jeśli dodamy sobie do tego ciągły stres, który jest dolegliwością naszych czasów, infekcje, szczepienia, zakażenia bakteryjne czy wirusowe to robi się tego naprawdę dużo!
A to jeszcze nie wszystko. Poniżej lista czynników, które także mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych:
- geny
- niewłaściwa flora bakteryjna w jelitach i cieknące jelito
- niewłaściwe pH żołądka
- niedobory składników pokarmowych
- dysfunkcja nadnerczy
- niewłaściwy poziom hormonów płciowych
- niski poziom witaminy D3
- za mało lub za dużo jodu
- nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe
- zatrucia metalami ciężkimi (zaburzenia metylacji – MTHFR)
- candida
- pasożyty
- See more at: http://www.ajwendieta.pl/protokol-autoimmunologiczny/#sthash.utrceDNZ.dpuf
Komentarze
Prześlij komentarz