Dziewięć powodów, dla których warto jeść jajka ?
Jajko zawiera wszystkie
składniki odżywcze niezbędne do przeobrażenia pojedynczej komórki w
pisklę.
W kompletne, żywe kurczątko, które ma szkielet, organy wewnętrzne,
ślepia, krew, a nawet pióra i dziób! Bez żadnego udziału zewnętrznego,
nie licząc odrobiny tlenu, który przenika przez skorupkę.
Nie do wiary, prawda? Jak się dokonuje ten cud natury? Tylko białko i
żółtko jednego jaja, które równie dobrze mogłoby skończyć na patelni
jako sadzone? Zachwycam się tym nieustannie i wciąż nie mogę w to
uwierzyć.
Ale jeśli zapytasz dietetyka, on wyjaśni Ci, że nie jest to aż tak
zaskakujące, jakby się mogło wydawać. Ponieważ jajo naprawdę jest
najbardziej kompletnym pokarmem, jaki istnieje.
1. Wszystkie proteiny
Jajko jest uważane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i
Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
za produkt doskonały, jeśli chodzi o zawartość białka (protein).
Występują w nim w idealnych proporcjach wszystkie najważniejsze
aminokwasy. Oznacza to, że można zachować doskonałe zdrowie, spożywając
jajka jako jedyne źródło protein.
I nie ponosi się żadnego ryzyka niedoboru.
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka może wspomóc
zwiększenie masy mięśniowej1, zredukować masę tłuszczową2, obniżyć
ciśnienie krwi3 i poprawić stan kości.4
2. Deszcz witamin
Jajko zawiera witaminę A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E oraz K.
To jeden z pokarmów najbardziej kompletnych, jeśli chodzi o zawartość
witamin.
3. Dużo choliny
Jedno żółtko zawiera 100 mg choliny.
Cholina jest absolutnie niezbędnym, a przy tym słabo znanym ogółowi
społeczeństwa składnikiem odżywczym.
Odgrywa ona zasadniczą rolę biologiczną jako tzw. dawca grup metylowych i
prekursor S-adenozylometioniny (substancji często stosowanej w leczeniu
artrozy).
Zdecydowana większość populacji spożywa cholinę w niewystarczających
ilościach. Specjalista Steven Zeisel alarmuje:
Najnowsza analiza badań NHANES (Narodowe Badania Zdrowia i Żywienia)
2003-2004 wykazała, że średnie spożycie choliny wśród dzieci (z
wyjątkiem tych najmłodszych), mężczyzn i kobiet (w tym kobiet w ciąży)
jest na znacznie niższym poziomie niż zalecany.5
Spożywanie jaj umożliwia wyrównanie tego niedoboru.
4. Dobre tłuszcze
Jedno duże jajko zawiera 5 gramów dobrych tłuszczów.
Oczywiście, powiedzmy to uczciwie, jakość tych tłuszczów zależy przede
wszystkim od tego, z jakiego chowu pochodzą kury i czym są karmione.
Dziś większość mieszkańców miast uważa, że zdrowa kura powinna być
karmiona ziarnem, zwłaszcza kukurydzą.
To herezja.
Kura jest wszystkożerna: mimo że nie ma zębów, to nie jest tajemnicą, że
uwielbia mięso, robaki, wszelkiego rodzaju owady. Zje wszystko, co
znajdzie w glebie, pod warunkiem, że pozwoli się jej wolno biegać na
świeżym powietrzu. Będzie również jeść trawę i liście.
Takiego rodzaju chów i dieta przyczynią się do powstawania dobrych
tłuszczów w jajku, kwasów tłuszczowych omega-3 i jeszcze wielu innych
składników, ale pod warunkiem, że hodowca wpadnie na dobry pomysł, żeby
dawać swoim kurom siemię lniane lub olej z ryb. Wówczas jaja będą
jeszcze bogatsze w kwasy omega-3.
Badania wskazują, że spożywanie jaj bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo
skutecznym sposobem obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi6.
Trójglicerydy są dobrze znanym faktorem chorób serca7.
5. Luteina i zeaksantyna na zdrowe oczy
Jedną z konsekwencji starzenia się jest pogorszenie wzroku. Istnieje
wiele składników odżywczych, które pomagają przeciwdziałać procesowi
degeneracji Twoich oczu.
Wśród nich najbardziej godne uwagi są luteina i zeaksantyna – silne
przeciwutleniacze, które mają tendencję do gromadzenia się w siatkówce
oka8.
Badania wykazują, że dostarczenie odpowiedniej ilości tych składników
może znacznie zmniejszyć ryzyko dolegliwości związanych z wiekiem: zaćmy
i zwyrodnienia plamki żółtej9.
Żółtko zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny.
W badaniu naukowym opublikowanym w American Society for Clinical
Nutrition przeanalizowano wpływ dodania żółtka jaja do diety osób,
których 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z tłuszczu
wołowego lub oleju kukurydzianego. Badanie wykazało, że zwykłe dodanie
1,3 żółtka jaja kurzego dziennie przez 4 i pół tygodnia spowodowało
podwyższenie poziomu luteiny o 28%-54%, a zeaksantyny o 114%-142% w
surowicy10.
6. Jaja nie podnoszą poziomu cholesterolu
Jaja padły ofiarą poważnego zniesławienia – równie głupiego, co
niesłusznego.
Oskarżono je o podwyższanie poziomu cholesterolu, przez co utrzymuje
się, że nie powinno się jeść więcej niż 3 – 4 jajek tygodniowo11. Co
odważniejsi zalecają spożycie do 6 na tydzień12.
A ja powiem tak: jedz tyle, ile chcesz, nawet 3 dziennie. Chyba, że
cierpisz na genetyczną hipercholesterolemię rodzinną.
Prawdą jest, że jajko zawiera 212 mg cholesterolu, czyli więcej niż
połowę zalecanej dziennej dawki cholesterolu (300 mg).
Ale należy pamiętać, że cholesterol pokarmowy ma niewielki wpływ na
poziom cholesterolu we krwi.
80% cholesterolu we krwi jest produkowane przez wątrobę.
Ponadto reakcja na cholesterol znacznie różni się u poszczególnych osób:
u 70% osób jaja nie zwiększają poziomu cholesterolu w ogóle;
u innych mogą nieco zwiększyć poziom cholesterolu HDL.
Może to wydawać się niepokojące, jeśli zaliczasz się do tych 30%.
Ale tak naprawdę, to wcale takie nie jest: wśród osób, które mają wysoki
poziom cholesterolu HDL, ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych
problemów zdrowotnych jest niższe13.
Codzienne spożywanie jaj przez osoby cierpiące na zespół metaboliczny
(cukrzyca, otyłość) spowodowało polepszenie profilu lipidowego krwi i
poprawę wrażliwości na insulinę14.
7. Jajka są tanie
Jaja nie są drogie. Jeśli przeliczymy ich cenę za kilogram, to okazuje
się ona niższa niż większości mięs i ryb.
8. Jaja dają poczucie sytości
Jaja pozwalają na uzyskanie satysfakcjonującego uczucia sytości.
Badanie z udziałem 30 kobiet z nadwagą wykazało, że spożywanie jajek na
śniadanie ułatwiało im kontrolowanie głodu.
W porównaniu do kobiet spożywających chleb, u kobiet jedzących jajka bez
żadnego wysiłku automatycznie, w ciągu 36 godzin, zmniejszała się ilość
spożywanych pokarmów15.
9. Jajka są smaczne!
Jaja są pyszne same w sobie i dobrze wypadają jako składnik różnych dań.
Zawarte w nich dobre tłuszcze sprawiają, że jajka łatwo chłoną wszystkie
smaki, z którymi połączysz je podczas gotowania: z grzybami, cebulą,
boczkiem, grillowaną papryką, pieprzem.
Ważne jest, żeby umieć się delektować. Teraz już wiesz, że możesz to
robić bez najmniejszych obaw.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/dziewiec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka-trzeci-jest-mo © Poczta Zdrowia sp. z o.
Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/dziewiec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka-trzeci-jest-mo © Poczta Zdrowia sp. z o.
Źródło : https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/dziewiec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka-trzeci-jest-mo
Uwaga!
Jeśli
chcesz dbać o zdrowie swojej rodziny, edukować się w tematach
profilaktyki zdrowia i urody, dołącz do grona profesjonalnych
konsultantów firmy "Dr.Nona".
W tym temacie napisz do
mnie e-maila maria.drnona@interia.pl lub samodzielnie
zarejestruj się http://drnona.pl/card/471449/
Komentarze
Prześlij komentarz