Kakaowiec owoc - właściwości i wartości odżywcze.



Kakaowiec to roślina uprawiana w tropikalnych lasach Afryki,Azji i Ameryki Łacińskiej a konkretnie – wytwarzane przez nią nasiona.
Z nich wytwarza się kakao, masło kakaowe i czekoladę.Bogate w odżywcze wartości ziarna kakaowca stanowią naturalny antydepresant, cudowny antyutleniacz. Nie dość, że filiżanka kakao pomaga nam zwalczyć jesienną chandrę, to jeszcze dba o nasze zdrowie.
Nie bez powodu napojowi przygotowywanemu z nasion kakaowca przypisuje się boskie pochodzenie!
 Ziarna kakaowca składają się głównie z tłuszczów (od 50 do 57% suchej masy). Znajdziemy w nich kwas stearynowy, palmitynowy i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Analiza składu pestek kakao wykazuje również obecność związków sterolowych oraz błonnika, który stanowi ok. 15% ich masy całkowitej. Zawartość procentowa substancji mineralnych i witamin zmienia się w trakcie obróbki nasion. Najsłynniejszym składnikiem, który uznawany jest za jeden z ważniejszych profitów spożywania czekolady, jest magnez. 
Bibliografia – im mniej przetworzone kakao, tym więcej Mg zawiera.

Według naukowców ziarna kakaowca są prawdopodobnie najlepszym na świecie źródłem przeciwutleniaczy. Zwarte w nich substancje antyutleniające występują w bardzo wysokich stężeniach – do 10%. Dla porównania – kakao zawiera 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i dwa razy więcej niż czerwone wino! Ziarna kakaowe wygrywają nawet z borówkami. Podczas gdy te smaczne owoce dostarczają nam 32 substancje antyutleniające, ukryte owocach kakaowca nasiona mają ich aż 621!
Warto przypomnieć, że antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka. Chociażby z tego względu warto sięgać po produkty i suplementy diety bogate w ziarna tej wspaniałej rośliny.

Zawarte w ziarnach kakaowca polifenole mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Chronią nasze serce przed chorobami, a także obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, magnez, którego doskonałym źródłem jest gorzka czekolada, sprawia, że serce jest silniejsze i bardziej wydajnie pompuje krew. Minerał ten zmniejsza również ryzyko powstawania zakrzepów, co niweluje ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca.
#
Filiżanka kakao uspokaja, a jednocześnie wyostrza zmysły. Badania wykazują, że ziarna kakaowca przynoszą nam więcej korzyści niż kawa. Nie dość, że dostarczają nam tyle samo energii, co słynny kofeinowy napój, to jeszcze są pozbawione takich skutków ubocznych, jak poczucie senności i zmęczenia.
#
Ziarna kakaowca nie tylko wpływają na poprawę naszego zdrowia, lecz także pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Jeżeli zatem nie potrafimy odmówić sobie słodyczy, bez wyrzutów sumienia możemy sięgnąć po kawałek czekolady, najlepiej gorzkiej. Zawarte w niej polifenole zapobiegają otyłości, zwiększając wrażliwość na insulinę, a błonnik ułatwia trawienie.
#

Surowe kakao śmiało można dołączyć do grupy produktów superfoods.

Jak włączyć ziarna kakaowca do codziennej diety?

Obecnie, poza popularną czekoladą i kakao, w wielu sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć również surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca, cenione zwłaszcza przez wegan. Spożywane w czystej, nieprzetworzonej postaci dostarczają nam najwięcej cennych dla zdrowia substancji, a także stanowią naturalną odżywczą przekąskę. Jeżeli jednak nie odpowiada nam ich gorzki, intensywny smak, możemy sięgnąć po tabliczkę gorzkiej czekolady o sprawdzonym składzie (minimum 70% kakao). Dobrej jakości ziarna kakaowca wykorzystuje się do produkcji masła kakaowego, kakao i czekolady. W sproszkowanej postaci możemy dodawać je do słodkich deserów, jogurtów, musli i domowych wypieków. Jednym z lepszych pomysłów na ich kulinarne wykorzystanie jest smaczny i poprawiający nastrój koktajl z dodatkiem surowych ziaren kakaowca.

Składniki:

1 łyżka stołowa surowego kakao
1 banan bio
odrobina cynamonu cejlońskiego
2 łyżki płatków jęczmiennych
4 łyżki jogurtu naturalnego
150 ml mleka kokosowego lub migdałowego

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy banana, a następnie miksujemy wszystkie składniki na gładką, puszystą masę. Najlepiej wypić koktajl natychmiast. Smacznego!

Bibliografia:
Weglarz M, Kubica A. Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

http://www.hellozdrowie.pl/artykul-miksujemy-superfoods-koktajl-z-surowym-kakao

#Pokarmdlaserca #antyoksydanty #czekolada #kakaowiec #witaminy #minerały #przeciwutleniacze #dawkaenergii
Jeśli chcesz dbać o zdrowie swojej rodziny, edukować się w tematach profilaktyki zdrowia i urody, dołącz do grona profesjonalnych konsultantów firmy "Dr.Nona".
W tym temacie napisz do mnie e-maila  maria.drnona@interia.pl lub samodzielnie zarejestruj się http://drnona.pl/card/471449/

Komentarze

Popularne posty