Mleko sojowe - zdrowe czy nie ? Co zawiera ?
https://pixabay.com/pl/mleko-sojowe-soja-sojowy-2084018/ |
Wiele ludzi spożywa mleko
sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia.
Powodów jest
wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie zawiera
laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji,
znaleźli „zdrowy zamiennik”.
Mleko sojowe zostało wzbogacone w
wapń, białko, witaminy z grupy B i żelazo, na dodatek ma niski
poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czego można chcieć
więcej?
Jednak naukowcy odkryli,
że spożywanie mleka sojowego może poważnie zagrozić zdrowiu.
Oto składniki z etykiety mleka sojowego:
Mleko
sojowe (woda filtrowa, całe ziarna soi)
Cukier trzcinowy
Ryboflawina
Witamina B12
Palmitynian retinolu
Karagen
Węglan wapnia
Witamina D2
Sól morska
Naturalny aromat
Większość składników jest dobrze
znana, ale czy wiesz co to jest karagen ?
Są one
członkiem rodziny siarczanowych polisacharydów liniowych, które są
ekstrahowane z czerwonych wodorostów jadalnych. Są powszechnie
stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na ich właściwości
stabilizujące i zagęszczające. Jednak trawienie karagenów jest
szkodliwe dla organizmu i nie przynosi żadnych wartości odżywczych.
W rzeczywistości jest destrukcyjny dla układu odpornościowego,
mimo że pochodzi z naturalnego źródła. Prowadzi to do ujemnej
odpowiedzi immunologicznej, która powoduje zapalenia.
Badania
wykazały związek między karagenami a zwiększonym wskaźnikiem
raka okrężnicy, a także zapaleniem żołądka i jelit, co może
prowadzić do przewlekłej biegunki i zapalnej choroby jelit.
Oto 10 powodów, dla których należy
unikać mleka sojowego:
1) Soja zawiera estrogeny roślinne
znane jako fitoestrogeny, które zakłócają funkcjonowanie układu
endokrynnego i mogą powodować niepłodność, a nawet raka piersi u
kobiet.
2) 99% soi to GMO, co oznacza, że
produkt ten powstaje za sprawą modyfikacji genetycznych, a nie w
naturalny sposób. Jest też jednym z najbardziej
zanieczyszczonych pestycydami produktów spożywczych.
3) Proces wytwarzania izolatu białka
sojowego naraża na wysokie temperatury, co czyni produkt szkodliwym
dla ludzkiego trawienia.
4) Sojowe produkty są bogate w
aluminium, a z kolei ono jest toksyczne dla organizmu, szczególnie
negatywnie wpływa na nerki i układ nerwowy. Ponadto aluminium jest
związane z chorobą Alzheimera.
5) Soja zawiera również
hemaglutyninę, która jest substancją pobudzającą powstawanie
skrzepów.
6) Zawiera ona także toksyczne izoflawony, które
powodują wzrost istniejącego już raka piersi.
7) Proces suszenia rozpyłowego,
któremu poddawana jest soja, prowadzi do powstawania azotanów,
które są silnymi substancjami rakotwórczymi.
8) Soja jest bogata w naturalne toksyny
wpływające na poziom hormonów w organizmie.
Spożycie tylko dwóch
szklanek mleka sojowego każdego dnia dramatycznie zmienia poziomo
hormonów w kobiecym ciele i prowadzi do zakłóceń cyklu
menstruacyjnego.
9) Soja i produkty sojowe są bogate w
kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie żelaza, magnezu, wapnia,
cynku i miedzi.
10) Żywność sojowa jest również
bogata w goitrogeny, które hamują produkcję hormonów tarczycy.
Czy to wystarczy, aby przestać pić mleko sojowe?
Wielu ludzi zaczęło
spożywać mleko sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia.
Powodów jest wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie
zawiera laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji,
znaleźli „zdrowy zamiennik”.
Mleko sojowe zostało wzbogacone w wapń, białko, witaminy z grupy B i
żelazo, na dodatek ma niski poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Czego można chcieć więcej?
https://pixabay.com/photo-2084018/
Jednak naukowcy odkryli, że spożywanie mleka sojowego może poważnie
zagrozić zdrowiu. Jego wpływ na organizm był przedmiotem dyskusji od
wielu lat, ale istnieje wiele dowodów wskazujących na to, że to jednak
nie jest cudowny napój.
Oto składniki z etykiety mleka sojowego:
Mleko sojowe (woda filtrowa, całe ziarna soi)
Cukier trzcinowy
Ryboflawina
Witamina B12
Palmitynian retinolu
Karagen
Węglan wapnia
Witamina D2
Sól morska
Naturalny aromat
Większość składników jest dobrze znana, ale prawdopodobnie nie słyszałeś
o karagenach. Są one członkiem rodziny siarczanowych polisacharydów
liniowych, które są ekstrahowane z czerwonych wodorostów jadalnych.
Są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na ich
właściwości stabilizujące i zagęszczające. Jednak trawienie karagenów
jest szkodliwe dla organizmu i nie przynosi żadnych wartości odżywczych.
W rzeczywistości jest destrukcyjny dla układu odpornościowego, mimo że
pochodzi z naturalnego źródła.
Prowadzi to do ujemnej odpowiedzi immunologicznej, która powoduje
zapalenia. Badania wykazały związek między karagenami a zwiększonym
wskaźnikiem raka okrężnicy, a także zapaleniem żołądka i jelit, co może
prowadzić do przewlekłej biegunki i zapalnej choroby jelit.
Oto 10 powodów, dla których należy unikać mleka sojowego:
https://pixabay.com/photo-1888556/
#1 Soja zawiera estrogeny roślinne znane jako fitoestrogeny, które
zakłócają funkcjonowanie układu endokrynnego i mogą powodować
niepłodność, a nawet raka piersi u kobiet.
#2 99% soi to GMO, co oznacza, że produkt ten powstaje za sprawą
modyfikacji genetycznych, a nie w naturalny sposób. Jest też jednym z
najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów spożywczych.
#3 Proces wytwarzania izolatu białka sojowego naraża na wysokie
temperatury, co czyni produkt szkodliwym dla ludzkiego trawienia.
#4 Sojowe produkty są bogate w aluminium, a z kolei ono jest toksyczne
dla organizmu, szczególnie negatywnie wpływa na nerki i układ nerwowy.
Ponadto aluminium jest związane z chorobą Alzheimera.
#5 Soja zawiera również hemaglutyninę, która jest substancją pobudzającą
powstawanie skrzepów.
#6 Zawiera ona także toksyczne izoflawony, które powodują wzrost
istniejącego już raka piersi.
#7 Proces suszenia rozpyłowego, któremu poddawana jest soja, prowadzi do
powstawania azotanów, które są silnymi substancjami rakotwórczymi.
#8 Soja jest bogata w naturalne toksyny wpływające na poziom hormonów w
organizmie. Spożycie tylko dwóch szklanek mleka sojowego każdego dnia
dramatycznie zmienia poziomo hormonów w kobiecym ciele i prowadzi do
zakłóceń cyklu menstruacyjnego.
#9 Soja i produkty sojowe są bogate w kwas fitynowy, który hamuje
przyswajanie żelaza, magnezu, wapnia, cynku i miedzi.
#10 Żywność sojowa jest również bogata w goitrogeny, które hamują
produkcję hormonów tarczycy.
Czy to wystarczy, aby przestać pić mleko sojowe?
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Wielu ludzi zaczęło
spożywać mleko sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia.
Powodów jest wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie
zawiera laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji,
znaleźli „zdrowy zamiennik”.
Mleko sojowe zostało wzbogacone w wapń, białko, witaminy z grupy B i
żelazo, na dodatek ma niski poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Czego można chcieć więcej?
https://pixabay.com/photo-2084018/
Jednak naukowcy odkryli, że spożywanie mleka sojowego może poważnie
zagrozić zdrowiu. Jego wpływ na organizm był przedmiotem dyskusji od
wielu lat, ale istnieje wiele dowodów wskazujących na to, że to jednak
nie jest cudowny napój.
Oto składniki z etykiety mleka sojowego:
Mleko sojowe (woda filtrowa, całe ziarna soi)
Cukier trzcinowy
Ryboflawina
Witamina B12
Palmitynian retinolu
Karagen
Węglan wapnia
Witamina D2
Sól morska
Naturalny aromat
Większość składników jest dobrze znana, ale prawdopodobnie nie słyszałeś
o karagenach. Są one członkiem rodziny siarczanowych polisacharydów
liniowych, które są ekstrahowane z czerwonych wodorostów jadalnych.
Są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na ich
właściwości stabilizujące i zagęszczające. Jednak trawienie karagenów
jest szkodliwe dla organizmu i nie przynosi żadnych wartości odżywczych.
W rzeczywistości jest destrukcyjny dla układu odpornościowego, mimo że
pochodzi z naturalnego źródła.
Prowadzi to do ujemnej odpowiedzi immunologicznej, która powoduje
zapalenia. Badania wykazały związek między karagenami a zwiększonym
wskaźnikiem raka okrężnicy, a także zapaleniem żołądka i jelit, co może
prowadzić do przewlekłej biegunki i zapalnej choroby jelit.
Oto 10 powodów, dla których należy unikać mleka sojowego:
https://pixabay.com/photo-1888556/
#1 Soja zawiera estrogeny roślinne znane jako fitoestrogeny, które
zakłócają funkcjonowanie układu endokrynnego i mogą powodować
niepłodność, a nawet raka piersi u kobiet.
#2 99% soi to GMO, co oznacza, że produkt ten powstaje za sprawą
modyfikacji genetycznych, a nie w naturalny sposób. Jest też jednym z
najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów spożywczych.
#3 Proces wytwarzania izolatu białka sojowego naraża na wysokie
temperatury, co czyni produkt szkodliwym dla ludzkiego trawienia.
#4 Sojowe produkty są bogate w aluminium, a z kolei ono jest toksyczne
dla organizmu, szczególnie negatywnie wpływa na nerki i układ nerwowy.
Ponadto aluminium jest związane z chorobą Alzheimera.
#5 Soja zawiera również hemaglutyninę, która jest substancją pobudzającą
powstawanie skrzepów.
#6 Zawiera ona także toksyczne izoflawony, które powodują wzrost
istniejącego już raka piersi.
#7 Proces suszenia rozpyłowego, któremu poddawana jest soja, prowadzi do
powstawania azotanów, które są silnymi substancjami rakotwórczymi.
#8 Soja jest bogata w naturalne toksyny wpływające na poziom hormonów w
organizmie. Spożycie tylko dwóch szklanek mleka sojowego każdego dnia
dramatycznie zmienia poziomo hormonów w kobiecym ciele i prowadzi do
zakłóceń cyklu menstruacyjnego.
#9 Soja i produkty sojowe są bogate w kwas fitynowy, który hamuje
przyswajanie żelaza, magnezu, wapnia, cynku i miedzi.
#10 Żywność sojowa jest również bogata w goitrogeny, które hamują
produkcję hormonów tarczycy.
Czy to wystarczy, aby przestać pić mleko sojowe?
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Wielu ludzi zaczęło
spożywać mleko sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia.
Powodów jest wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie
zawiera laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji,
znaleźli „zdrowy zamiennik”.
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Wielu ludzi zaczęło
spożywać mleko sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia.
Powodów jest wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie
zawiera laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji,
znaleźli „zdrowy zamiennik”.
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
en pozornie zdrowy napój niszczy Twoją tarczycę i powoduje raka piersi! Jest bardzo popularny!
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Ten pozornie zdrowy napój niszczy Twoją tarczycę i powoduje raka piersi! Jest bardzo popularny!
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Ten pozornie zdrowy napój niszczy Twoją tarczycę i powoduje raka piersi! Jest bardzo popularny!
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/niezdrowy-napoj/
Komentarze
Prześlij komentarz