5 zamienników mąki pszennej
Społeczeństwo staje się
coraz bardziej tego świadome, a dużą rolę odegrała tu
publikacja kardiologa Williama Davisa, który w swojej książce
“Dieta bez pszenicy” pisze, że:
1. Gryka
– to roślina wciąż niedoceniana przez konsumentów, jej spożycie wśród Polaków jest stosunkowo niskie. To cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy. Z mąki gryczanej można piec domowe pieczywo, naleśniki czy racuszki. W Japonii dodaje się ją do makaronu (soba), w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem. Mąkę gryczaną można spotkać także w kuchni indyjskiej.Jak zrobić mąkę gryczaną?
Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i miksujemy na wysokich obrotach za pomocą blendera, aż do uzyskania konsystencji mąki.
2. Migdały
– mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia nasion migdałowca nieblanszowanego, prażonego. To cenne źródło witaminy E. Mąka ta jest bardzo sycąca, ponieważ zawiera 20 g białka na 100 g (biała mąka – 13 g). Podobną zawartość białka posiadają piersi z kurczaka albo soczewica. Wykorzystywana jest przy zagęszczaniu sosów czy zup. Można jej również używać przy wypieku ciast lub pieczywa. Jedyny minus mąki migdałowej – jest droga. Ale raz na jakiś czas można przygotować ją w domu (wystarczy zmiksować płatki migdałowe lub zblanszowane migdały pozbawione skórek.3. Sorgo
– naukowcy przewidują, że w przyszłości zamiast ziemniaka i żyta będziemy uprawiać właśnie sorgo. Po pszenicy, kukurydzy, ryżu i jęczmieniu jest piątym uprawianym zbożem na ziemi. Sorgo jest dobrym źródłem witamin z grupy B (głównie niacyny) oraz beta-karotenu, fosforu, potasu oraz żelaza. Mąka z sorgo jest znakomitym urozmaiceniem bezglutenowych wypieków, m.in.: chleba, bułek, ciast, ciasteczek. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Płatki lub kasze z sorgo mogą być doskonałym dodatkiem do musli lub mieszanek płatków i bakalii. Z sorgo można także przygotować domowy popcorn.4. Maranta trzcinowata
– to lekkostrawna mąka skrobiowa, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych, pochodzących z Ameryki Południowej. Maranta trzcinowata zagęszcza zupy i sosy, na jej bazie można przygotować domowe budynie, lody, ciasta. Mąkę trzcinowatą można kupić w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością oraz w internecie.5. Owies
– jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, ułatwia trawienie, pomaga dobrze funkcjonować sercu. Mąka owsiana jest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Mąkę owsianą przygotowujemy z płatków owsianych bez glutenu, które wsypujemy do naczynia miksującego, po czym mieszamy aż do uzyskania gładkiego pyłu.
Maria Krawczyk - Edukator
żywieniowy, Specjalista ds. suplementacji, Doradca Wellness
Lifestyle.
Jeśli
chcesz dbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, edukować się w
tematach profilaktyki zdrowia i urody, dołącz do grona
profesjonalnych konsultantów firmy "Dr.Nona".
W tym temacie napisz do
mnie e-maila maria.drnona@interia.pl lub samodzielnie
zarejestruj się http://drnona.pl/card/471449/
Komentarze
Prześlij komentarz