Lato, weekendy - to okres zatruć pokarmowych. Jak sobie z nimi radzić ?

Sezon wakacyjny jeszcze trwa i niestety zatrucia pokarmowe są z nim nierozłącznie związane. Ale też krótkie wypady weekendowe również temu sprzyjają.
Lato kojarzy się nam jako takie "sielskie i anielskie" - wolne od chorób. Niestety w okresie tym czyha na nas wiele "niespodzianek". Najczęściej są to  bakterie, które bardzo szybko potrafią wywołać zatrucie pokarmowe !!!￰ 😂😷

Zatrucia w tym okresie związane są głównie z podróżowaniem, wysoką temperaturą, jedzeniem w różnych przydrożnych barach i restauracjach. Bądź na  piknikach czy dożynkach organizowanych na zakończenie wakacji. W okresie wakacji więcej organizuje się też wesel i różnych przyjęć, gdzie produkty przygotowuje się na kilka godzin przed imprezą ( a często kilka dni wcześniej) - a w związku z tym niesie to za sobą groźbę zatrucia.
Często przy drogach  czekają na nas grille, kiełbaski i inne smakołyki sprzedawane w warunkach polowych, gdzie niestety nie zawsze przestrzega się choćby podstawowych zasad higieny.



Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami:

 Salmonelli, Gronkowca, Escherichia coli,  Laseczki jadu kiełbasianego.

W jakich produktach znajdują się bakterie powodujące zatrucia pokarmowe?

Pałeczki salmonelli bytują głównie w surowych jajach, mięsie i mleku, a także  w produktach, które zostały zrobione na ich bazie. Będą to przede wszystkim: lody, różnego rodzaju ciasta z kremem, galaretki, majonez, tatar, pasty rybne, pasztety. Spożywanie produktów zarażonych bakterią spowoduje ciężkie zatrucia pokarmowe.
Gronkowiec żyje wszędzie: w powietrzu, kurzu, w wodzie, nawet w ludzkim organizmie. Występuje w jamie gardłowo-nosowej, na skórze… u ok. 60% populacji - ale nie powoduje objawów choroby. Zagrożenie stanowi dopiero wtedy, kiedy zaczynają się gwałtownie namnażać. Dobrą pożywką dla gronkowców mogą być różne produkty spożywcze m.in: wędliny, potrawy mięsne, jajka, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody, a także w wielu produktach, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone.  Występuje też w konserwach i tu jest bardzo zdradliwy, ponieważ w odróżnieniu od jadu kiełbasianego nie powoduje wybrzuszenia puszki. Bakterie gronkowca powodują ciężkie zatrucia pokarmowe.
Escherichia coli – można się nią zarazić jedząc surowe warzywa i  owoce  lub pijąc nieprzegotowaną wodę.
Clostridium botulinum – laseczka jadu kiełbasianego – do zatrucia dochodzi drogą pokarmową. Najczęściej źródłem zatrucia są konserwy mięsne, ale również jarzynowe czy rybne. Sygnałem przy konserwach jest wybrzuszone wieczko – wtedy konserwa na pewno nie nadaje się do spożycia. Laseczka jadu kiełbasianego powoduje bardzo ciężkie zatrucia pokarmowe.

Jakie objawy wywołują zatrucia pokarmowe?

Jak możemy sobie i naszym bliskim pomóc stosując naturalne preparaty z Morza Martwego Firmy Dr. Nona ?

Przy Salmonelli objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 6-72 godzin po zjedzeniu zainfekowanego pożywienia. Są to silne, kurczowe bóle brzucha, biegunka, gorączka do 39°C, ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie, mdłości i niekiedy wymioty. Objawy mogą utrzymywać się nawet do 7 dni, dlatego też natychmiast należy natychmiast zareagować na występujące objawy
  • Aby wypłukać toksyny podstawą będzie Herbata Gonseen.
  • Pomocny w tej terapii będzie też Płyn do płukania jamy ustnej, który regeneruje śluzówkę 
  • oraz Halo Okseen bardzo silny antyoksydant, niezastąpiony w ostrych stanach zapalnych.
  • Wskazane są taż kąpiele w Solach z Morza Martwego.
Zatrucia pokarmowe spowodowane salmonellą raczej nie wymagają leczenia antybiotykami, jednak całą kurację powinniśmy skonsultować z lekarzem.

Gronkowiec  – objawy zatrucia odczuwalne są  już po 2 godzinach od spożycia zarażonego produktu. Są to zwykle uporczywe wymioty i silne bóle w okolicy nadbrzusza, biegunka, spadek ciśnienia krwi, a nawet może dojść do wstrząsu toksycznego.
  • Wtedy szybko należy podać antyoksydanty typu Halo Okseen lub Halo Pulmoseen czy Halo Ravseen.
  • Na wypłukanie toksyn Herbatę Gonseen, Cleanseen oraz Płyn do płukania jamy ustnej.
  • W przypadku spadku ciśnienia krwi pomocny jest Halo Lovseen i kąpiel w Soli Ylang-Ylang.
Zatrucia pokarmowe spowodowane gronkowcem najczęściej mają ciężki przebieg i należy skontaktować się z lekarzem.

Escherichia coli – inaczej nazywana biegunką podróżnych. Najczęściej do zakażenia dochodzi w gorących, egzotycznych krajach m.in. Egipt, Indie,  Tajlandia, Meksyk, Panama czy Brazylia. W Egipcie nazywana jest  "Zemstą Faraona". Objawy zatrucia występują już po 12 – 72 godzinach od zakażenia, a są to wymioty, biegunka oraz kurczowe bóle brzucha. Zwykle trwa 3- 7 dni. 
  • Dwa tygodnie przed planowanym wyjazdem w egzotyczne kraje warto wzmocnić organizm, aby szybko sobie poradził z bakterią. W tym celu należy uzupełniać minerały i witaminy stosując np. Halo Dakseen lub Halo Soupseen oraz koniecznie antyoksydant Halo Okseen.
  • Jeśli jednak nie zdążyliśmy przygotować się na taką podróż, koniecznie zabierzmy ze sobą preparaty, aby gdy dopadnie nas biegunka na miejscu, wzmacniać się Herbatą Gonseen i Płynem do płukania jamy ustnej.
Escherichia coli powoduje zatrucia pokarmowe, z którymi możemy sobie sami poradzić produktami naturalnymi, ale niekiedy wymagają one leczenia szpitalnego. Dlatego też jeśli w ciągu 1 – 2 dni  nie ustąpi biegunka należy skorzystać z porady tamtejszego lekarza.

Clostridium botulinum - czyli laseczka jadu kiełbasianego to niezwykle silna i śmiercionośna trucizna już w małych ilościach!
Przy zatruciu występują 2 grupy objawów:
  • objawy ze strony przewodu pokarmowego: mogą to być wymioty, zaparcia, nudności czy bóle brzucha
  • objawy toksycznego działania toksyny botulinowej, które objawia się poprzez: osłabienie, często nawet występuje porażenie mięśni, charakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek i podwójne widzenie.
W ciężkich przypadkach zatruć może dojść do zgonu (10-25%) z powodu: niewydolności oddechowej, zachłystowego zapalenia płuc lub zatrzymania akcji serca !
Dlatego w warunkach domowych, aby wspomóc oddychanie, bardzo ważne szybkie usuwanie toksyn z organizmu, które porażają kolejne narządy !
  • Pomocne tu będą antyoksydanty typu Halo Okseen, Halo Pulmoseen, Halo Ravseen - który dodatkowo będzie chronił naszą wątrobę.
  • Płyn do płukania jamy ustnej, Herbata Gonseen są obowiązkowe i to wszystko w większych ilościach.
  • Produkty te pomogą zminimalizować skutki zatrucia. Gdyby w warunkach domowych dochodziło do zatrzymania akcji serca należy natychmiast posmarować okolice serca Kremem Dynamicznym i zastosować masaż serca.
Laseczka jadu kiełbasianego wywołuje bardzo ciężkie zatrucia pokarmowe dlatego należy natychmiast wezwać Pogotowie Ratunkowe !

Czy zatrucia pokarmowe mogą mieć jakieś konsekwencje?

Otóż tak, i to spore. Nie lekceważmy zatruć pokarmowych, które mają ciężki przebieg. Nie lekceważmy biegunek i wymiotów jeżeli trwają 1-2 dni , najszybciej jak to tylko możliwe skontaktujmy się z lekarzem w celu zdiagnozowania przyczyny. Wszelkie zatrucia pokarmowe nie wyleczone w odpowiednim momencie, mogą być przyczyną wielu chorób ciągnących się latami oraz różnego typu powikłań typu:
  • Alergia
  • Bezsenność
  • Bóle głowy, bóle pleców
  • Zgrzytanie zębami - czyli tzw. Bruksizm
  • Cukrzyca
  • Nudności, ogólne zmęczenie
  • Toczeń – choroba z autoagresji
  • Zaburzenie trawienia, zapalenie jelit
  • Zapalenie stawów
  • Zapalenie zatok
  • Zaburzenie gospodarki mineralnej
  • Zaburzenie pracy tarczycy
  • Torbiele, cysty czy rak
W ramach profilaktyki wzmacniajmy swój organizm, uzupełniając minerały i witaminy każdego dnia.

Czy mocny system odpornościowy powstrzyma zatrucia pokarmowe?

Odporny organizm poradzi sobie z bakteriami i wirusami, które czyhają na nas każdego dnia.
Pamiętajmy jednak, że dzisiejsza żywność jest bardzo mocno przetworzona, i nafaszerowana chemią. Nie zaspakaja ona naszego dziennego zapotrzebowania na witaminy i makro i mikroelementy. Dzisiejsze warzywa i owoce mają o ok.50-70% mniej składników niż żywność sprzed 30 – 50 lat temu. Na rynku mamy żywność praktycznie z całego świata. Zanim dotrze ona do Polski mija jakiś czas, potem leży na pułkach sklepowych – też nie wiemy jak długo ? Następnie trafia do naszych domów i z reguły też kilka dni leży w lodówce lub jest obrabiana termicznie. Więc w efekcie końcowym jak ją konsumujemy to już raczej jest ona pozbawiona wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm.
Idealnie by było, abyśmy mogli zrywać sobie owoce prosto z drzewa a warzywa jeść zaraz po ich wykopaniu z naszych przydomowych ogródków 😃

Co wobec tego możemy zrobić ?

Najlepsza jest profilaktyka !
Zadbaj o swoje ciało, to jedyne miejsce jakie masz do życia” - Jim Rohn
Warto postawić na naturalną suplementację, Pozwala nam ona na uzupełnienie dziennych dawek jakie potrzebuje nasz organizm, a w konsekwencji zapewni nam to wyższą odporność !
Warto też zadbać o nasze jelita, bowiem to z nich jest aż 75-80% odporności dla całego organizmu.

UWAGA !!!

Jeśli chcesz dbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, edukować się w tematach profilaktyki zdrowia i urody, oraz edukować się w tematach biznesowych, dołącz do grona profesjonalnych konsultantów firmy "Dr.Nona". Możesz też korzystać co najmniej 20% taniej z produktów na bazie Morza Martwego.

W tym temacie napisz do mnie e-maila  maria.drnona@interia.pl lub samodzielnie zarejestruj się http://drnona.pl/card/471449/


Komentarze

Popularne posty