Nabici w butelkę – śmierdzące fakty i kłamstwa, tym razem o „naturalnym norweskim TRANIE” cz.5 - ciąg dalszy



Wątroba – źródło tranu

Wątroba, to jeden z najważniejszych organów w ciele kręgowców. Odpowiada za całą masę procesów, ale przede wszystkim za oczyszczanie organizmu z toksyn. Wątroba to zatem śmietnik i przetwórnia odpadów w jednym.
W wątrobie znajduje się duży rezerwuar komórek Browicza-Kupffera, które mają szerokie zdolności fagocytozy, czyli pochłaniania dużych szkodliwych cząstek – bakterii, komórek nowotworowych, cząstek toksyn, wirusów, pasożytów, uszkodzonych białek i innych.

Źródło zdjęcia: http://beautyeditor.ca/2015/04/08/cod-liver-oil-acne


W wątrobie zachodzą także procesy detoksykacyjne. Zarówno substancje o pochodzeniu wewnętrznym (bilirubina, hormony i inne), jak i zewnętrzne toksyny są w wątrobie kumulowane i w miarę możliwości przerabiane w szeregu procesów biochemicznych.
– „Przez wzgląd na skrajne zanieczyszczenie Bałtyku, już 200g wątróbki z dorsza bałtyckiego zawiera taką ilość toksyn, z jaką nie jest w stanie sobie poradzić ludzki organizm!”
Takie ostrzeżenie wydało niemieckie Ministerstwo Rolnictwa Meklemburgii-Pomorza Przedniego, odradzając konsumpcję tego specjału.
Jednak to właśnie z tego organu dorszowatych pozyskuje się olej będący synonimem zdrowia!! Olej, który bezrefleksyjnie podajemy naszym dzieciom, jako cenne źródło kwasów Omega-3!
Nie dość więc, że samo źródło z racji swej natury i często pochodzenia jest najgorszym z możliwych, to proces jego „uzdatniania do spożycia” przyprawia o prawdziwe mdłości…
W zależności od producenta, przemysłowy tran może pochodzić z dziko żyjących dorszy, ale również z mintaja lub plamiaka (ryb dorszowatych poławianych z okolic Alaski lub/i Rosji) jak też innych gatunków ryb – zarówno dziko żyjących, jak i hodowlanych.
Co jednak naprawdę znajduje się w kapsułce, lub butelce z tranem? Jakim procesom poddawany jest norweski olej z wątroby dorsza, zanim zostanie opakowany i zareklamowany, jako „prawdziwy, naturalny norweski lub arktyczny tran”?
Niżej znajdziesz opisy 13 standardowych procesów produkcji tranu – stosowanych (lub pomijanych) przemysłowo.
Jeśli o mnie chodzi, jest to 13 powodów, dla których nigdy więcej nie wezmę do ust rybo-pochodnych produktów z naszych aptek, sprzedawanych pod nazwą „TRAN”!

Ale o tym w następnym odcinku.
Ciąg dalszy nastąpi….

Źródła:
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html

utworzone przez Bartosz Bodnar | Mar 29, 2017 

Artykuł pochodzi ze strony: http://niepoprawnipolitycznie.com/nabici-w-butelke-smierdzace-fakty-i-klamstwa-o-norweskim-tranie/

Komentarze

Popularne posty