Nabici w butelkę – śmierdzące fakty i kłamstwa, tym razem o „naturalnym norweskim TRANIE” cz.8 - ciąg dalszy
Nie daj sobie wciskać dłużej kolorowego, reklamowego kitu!!
– najlepsza Omega-3 NIE JEST Z RYB!!
Zdecydowanie
lepszym źródłem kwasów Omega są produkty roślinne. Każdy, kto mówi inaczej albo
kłamie, albo jest ignorantem, któremu nie chciało się sięgnąć do źródeł.
Zawarte w produktach roślinnych kwasy ALA to kwasy PIERWOTNE i jako jedyne są nazywane NIEZBĘDNYMI.
Są one przetwarzane przez nasz organizm w EPA i DHA dokładnie w takich ilościach, jakie są nam potrzebne. Choć konwersja jest stosunkowo mało wydajna (takie komentarze też się pojawiały), to jednak w zupełności wystarczająca. Jedyne czego trzeba, to dostarczać organizmowi odpowiednio dużo kwasów ALA każdego dnia.
Są one przetwarzane przez nasz organizm w EPA i DHA dokładnie w takich ilościach, jakie są nam potrzebne. Choć konwersja jest stosunkowo mało wydajna (takie komentarze też się pojawiały), to jednak w zupełności wystarczająca. Jedyne czego trzeba, to dostarczać organizmowi odpowiednio dużo kwasów ALA każdego dnia.
Najbogatszym
źródłem kwasów Omega-3 jest siemię lniane i pozyskiwany z niego olej.
Spożywanie jednak zmielonego siemienia lub czystego oleju również nam nie służy
w związku z zawartymi w nim naturalnie występującymi cyjanogenami (cyjanek potasu w małych ilościach).Z tego powodu olej ten jest zakazany w kilku krajach Europy, lub jego sprzedaż jest mocno ograniczona. Olej lniany jest również bardzo tuczący przez znajdujący się w nim glicerol.
Kolejne
istotne źródło, to olej konopny. Mało popularny i wciąż drogi bądź
niewystarczająco skondensowany, ale zdecydowanie lepszy niż jakikolwiek
preparat odzwierzęcy.
Polski wynalazek na skalę światową – Olej Lniany 2.0?!
Dla
osób, które nie czytały pierwszego artykułu kilka słów o essentiALA Pure Essence.
Wynalazek polskich naukowców, to de facto olej lniany z którego usunięto to, co tuczące (glicerol) oraz trujące (flawonoidy cyjanogenne).
Wynalazek polskich naukowców, to de facto olej lniany z którego usunięto to, co tuczące (glicerol) oraz trujące (flawonoidy cyjanogenne).
W efekcie procesu estryfikacji przeprowadzonego w środowisku
beztlenowym (w azocie) powstała esencja kwasów omega w
postaci monoestrów, bez jakichkolwiek dodatków, konserwantów
czy „polepszaczy”. No i liczba nadtlenkowa czyli poziom utlenienia… wynosi 0
(Zero!) choć produkt nie zawiera żadnych konserwantów.
Na
dzisiaj faktycznie na rynku nie sposób jest znaleźć źródła kwasów Omega-3 o
takiej zawartości i czystości oraz o tak unikatowych właściwościach!
Jest
to bezsprzecznie najczystszy i najbezpieczniejszy produkt z
kwasami Omega dostępny na rynku i to nie tylko w Polsce.
Jest
tak bezpieczny, że zaleca się go kobietom w ciąży i niemowlętom. Przez
swą niezwykłą formę odporny jest również na wysokie temperatury, więc można
dodawać go nawet do pieczenia (w marketach Biedronka można znaleźć pieczywo z
estrami essentiALA).
Z
kolei dzięki ultra skondensowanej formie (60% Omega-3, 20% Omega-6, 10%
Omega-9 i 10% pozostałych kwasów tłuszczowych) już jedna
łyżeczka od herbaty zawierająca 4ml estrów dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na Omega-3.
Dzieciom wystarczy podawać pół łyżeczki.
Choć
na samym Facebooku pojawiło się ponad 1000 komentarzy i ewidentnie część z nich
pisana była przez agencje PR wynajęte przez koncerny omegowe w celu
dyskredytacji tego produktu, nikomu nie udało się racjonalnie podważyć powyższych
faktów. Nie ma żadnego merytorycznego argumentu, który poddałby w wątpliwość
stwierdzenie, że essentiALA jest najlepszą formą kwasów Omega-3 dostępną na
rynku.
Pojawiły
się za to głosy naukowców, którzy po tym artykule zbadali na własną rękę estry
essentiALA i potwierdzili ich absolutną czystość oraz skład.
Dla mnie to naprawdę solidne potwierdzenie tez, jakie zawarłem opisując ten produkt.
Dla mnie to naprawdę solidne potwierdzenie tez, jakie zawarłem opisując ten produkt.
Jedynym
minusem na pierwszy rzut oka może wydawać się cena. 49,-zł za buteleczkę 120ml
to całkiem sporo, ale przeliczając wydajność/zawartość okazuje się, że
wystarczy ona dorosłemu człowiekowi na cały miesiąc.
Najwyższy
już czas odstawić to, co jest głównie reklamową gównianą papką, a często też
zwykłym brudnym i śmierdzącym kłamstwem! Każdy ma prawo do własnych wyborów.
Każdy ma prawo do kupowania takich produktów, które wydają mu się najbardziej
odpowiednie, nawet jeżeli kupuje najzwyczajniejszy syf. W końcu ludzie palą też
papierosy mając pełną świadomość ich szkodliwości…
Decyzję
należy jednak podejmować mając możliwie największą wiedzę. Tylko wówczas mamy
szansę nie dać się znów nabić w butelkę…
Życzę
mądrych wyborów i dużo zdrowia!
Źródła:
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html
Artykuł pochodzi ze strony: http://niepoprawnipolitycznie.com/nabici-w-butelke-smierdzace-fakty-i-klamstwa-o-norweskim-tranie/
Komentarze
Prześlij komentarz