Nabici w butelkę – śmierdzące fakty i kłamstwa, tym razem o „naturalnym norweskim TRANIE” cz.7 - ciąg dalszy


Tran na półkach polskich aptek

Badania wykonane przez Uniwersytet Jagielloński wykazały, że etykiety WSZYSTKICH badanych marek tranu w Polsce zawierają nieprawdziwe informacje. Zwycięstwo w tym rankingu nie oznacza wysokiej jakości, a jedynie wygraną w peletonie skazańców…
Każda etykieta zawiera nieprawdę odnośnie składu. Badanie to wykazało również, że większość marek przekracza poziom peroksydacji (zjełczenia) 2,1 mEq/kg!


Kłamliwe informacje zostały odkryte w produktach Moller’sKidabion, Omega Cardio+ Czosnek, Gold Omega-3, Skandynawski, Tran, Islandzki, Sanostol oraz Skandynawski.





 Dodatkowo 5 na 8 zbadanych marek miała wysoką liczbę nadtlenkową – co oznacza, że surowiec użyty do produkcji był już poważnie nadpsuty (uległ utlenieniu) i zawiera w związku z tym szkodliwe wolne rodniki. Markami które przekroczyły poziom peroksydacji 2,1 mEq/kg okazały się Moller’s, Skandynawski, Sanostol, Gold Omega-3 i Tran.

Wszystkie zbadane marki zawierały mniej niż 24% kwasów Omega-3 w swoim składzie. Co więc stanowi pozostałe 76%?

Czy każdy tran to zjełczała chemiczna breja?

Aż trudno uwierzyć, ale na polskim rynku nie udało mi się znaleźć tranu, który nie śmierdzi, więc zacząłem szukać poza jego granicami.
Trochę to trwało, ale w końcu udało mi się trafić na nieutleniony tran – jedynie trzy znane mi produkty pochodzenia rybiego i których proces produkcji jest zupełnie inny mogę uznać za wysokiej jakości i godne polecenia. Produkty, w których tran jest butelkowany nawet już w 20 minut od połowów.
Dzięki temu liczba nadtlenkowa (wartość wskazująca poziom utlenienie oleju) jest w granicach zera.
(Dla jasności – tran już z liczbą nadtlenkową 0.5 mEq/kg zaczyna śmierdzieć zepsutą rybą. Produkty w naszych aptekach osiągają poziom nawet 10 mEq/kg!!). Co ciekawe branża tranowa przeforsowała 10mEq/kg jako dopuszczalną normę, choć produkt o takich parametrach sprzedaje się jedynie w kapsułkach – nikt o zdrowych zmysłach nie zbliżyłby się do takiego źródła smrodu.
Wspomniane trany najwyższej jakości, to Rosita Extra-Virgin Cod Liver Oil, Omega Cure  oraz EurOmega-3. 

 Niestety żaden z tych produktów nie jest dostępny na polskim rynku. Ich cena jest jednak wielokrotnie wyższa od dostępnych u nas chemicznie przetworzonych olejów rybich – miesięczna suplementacja takim czystym tranem to wydatek rzędu 150-400 zł.

Podsumowanie

Reasumując – olej z organu zawierającego najwięcej toksyn, żyjącej często w skrajnie zatrutych wodach ryby, poddawany jest kilkunastu procesom chemicznym w których traci on większość swoich naturalnych wartości, jak witaminy A i D3. „Zyskuje” natomiast tłuszcze trans. Następnie do tak powstałej mazi dodawane są konserwanty, sztuczne witaminy (w tym te pozyskane z owczej wełny) oraz aromaty dla zabicia rybiego posmaku i smrodu zjełczałego tłuszczu.
Tak skomponowana mikstura jest butelkowana lub kapsułkowana i trafia do naszych aptek, jako prawdziwy, naturalny norweski lub arktyczny Tran – olej z wątroby dorsza. Tłoczony czasem na zimno.



Ale o tym w następnym odcinku.
Ciąg dalszy nastąpi….

Źródła:
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html

utworzone przez Bartosz Bodnar Mar.29.2017

Artykuł pochodzi ze strony: http://niepoprawnipolitycznie.com/nabici-w-butelke-smierdzace-fakty-i-klamstwa-o-norweskim-tranie/


Komentarze

Popularne posty