Nabici w butelkę – śmierdzące fakty i kłamstwa, tym razem o „naturalnym norweskim TRANIE” cz.7 - ciąg dalszy
Tran na półkach polskich aptek
Badania
wykonane przez Uniwersytet Jagielloński wykazały, że etykiety WSZYSTKICH badanych marek tranu w Polsce zawierają
nieprawdziwe informacje. Zwycięstwo w tym rankingu nie oznacza wysokiej
jakości, a jedynie wygraną w peletonie skazańców…
Każda
etykieta zawiera nieprawdę odnośnie składu. Badanie to wykazało również, że
większość marek przekracza poziom peroksydacji (zjełczenia) 2,1 mEq/kg!
Kłamliwe
informacje zostały odkryte w produktach Moller’s, Kidabion, Omega Cardio+ Czosnek, Gold Omega-3, Skandynawski, Tran,
Islandzki, Sanostol oraz Skandynawski.
Wszystkie zbadane marki zawierały mniej niż 24% kwasów Omega-3 w swoim składzie. Co więc stanowi pozostałe 76%?
Czy każdy tran to zjełczała chemiczna breja?
Aż
trudno uwierzyć, ale na polskim rynku nie udało mi się znaleźć tranu, który nie
śmierdzi, więc zacząłem szukać poza jego granicami.
Trochę
to trwało, ale w końcu udało mi się trafić na nieutleniony tran – jedynie trzy znane mi produkty pochodzenia rybiego
i których proces produkcji jest zupełnie inny mogę uznać za wysokiej jakości i
godne polecenia. Produkty, w których tran jest butelkowany nawet już w 20 minut
od połowów.
Dzięki
temu liczba nadtlenkowa (wartość wskazująca poziom utlenienie oleju) jest w
granicach zera.
(Dla
jasności – tran już z liczbą nadtlenkową 0.5 mEq/kg zaczyna śmierdzieć zepsutą
rybą. Produkty w naszych aptekach osiągają poziom nawet 10 mEq/kg!!).
Co ciekawe branża tranowa przeforsowała 10mEq/kg jako dopuszczalną normę, choć
produkt o takich parametrach sprzedaje się jedynie w kapsułkach – nikt o
zdrowych zmysłach nie zbliżyłby się do takiego źródła smrodu.
Wspomniane
trany najwyższej jakości, to Rosita Extra-Virgin Cod Liver
Oil, Omega Cure oraz EurOmega-3.
Podsumowanie
Reasumując
– olej z organu zawierającego najwięcej toksyn, żyjącej często w skrajnie
zatrutych wodach ryby, poddawany jest kilkunastu procesom chemicznym w których
traci on większość swoich naturalnych wartości, jak witaminy A i D3. „Zyskuje”
natomiast tłuszcze trans. Następnie do tak powstałej mazi dodawane są
konserwanty, sztuczne witaminy (w tym te pozyskane z owczej wełny) oraz aromaty
dla zabicia rybiego posmaku i smrodu zjełczałego tłuszczu.
Tak
skomponowana mikstura jest butelkowana lub kapsułkowana i trafia do naszych
aptek, jako prawdziwy, naturalny norweski lub arktyczny
Tran – olej z wątroby dorsza. Tłoczony czasem na zimno.
Ale
o tym w następnym odcinku.
Ciąg
dalszy nastąpi….
Źródła:
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html
https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422406000059
https://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678768/
http://food-forum.pl/co-w-tranie-piszczy-ranking-tranow-dostepnych-na-rynku/#more-9274
http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil
http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf
http://www.plantbasedpharmacist.com/fish-is-not-health-food/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13359394,Niemcy_ostrzegaja__Watrobka_z_baltyckich_ryb_niebezpieczna.html
utworzone przez Bartosz Bodnar Mar.29.2017
Artykuł pochodzi ze strony: http://niepoprawnipolitycznie.com/nabici-w-butelke-smierdzace-fakty-i-klamstwa-o-norweskim-tranie/
Komentarze
Prześlij komentarz